Jarno over zijn betrokkenheid bij het netwerk

Jarno Geering van de LFB vertelt hoe hij de dag van de begrijpelijke communicatie beleefd heeft. En hoe het was om te helpen organiseren.

Plenaire lezing NOS

De dag begon met een presentatie van de NOS. Zij vertelde over het “”Nieuws van de week”, dit is een journaal in makkelijke taal. Het komt één keer per week online via Youtube en duurt ongeveer 10 minuten.

Na de presentatie van de NOS waren er verschillende workshops en lezingen die deelnemers konden volgen. Deze werden verzorgd door Taal voor allemaal, Isaac nf, Edloket en Steffie. De dag werd afgesloten met een aantal “dialoogtafels”. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden gaan mensen hierbij de dialoog aan met elkaar over een bepaald onderwerp. Zo was er onder andere een “dialoogtafel” over inclusieve taal verzorgd door Vereniging gehandicaptenzorg Nederland (VGN)

Vanuit de LFB maakt ervaringsdeskundige Jarno Geering onderdeel uit van het Netwerk begrijpelijke communicatie. Hij heeft een aantal jaar geleden deelgenomen aan een “hertaalsessie” georganiseerd door het netwerk. Tijdens deze sessie werd één van de coronapersconferenties omgezet naar eenvoudige taal. zodat het voor iedereen te begrijpen is. Daarna is hij vast onderdeel gaan uitmaken van het netwerk en op die manier uiteindelijk betrokken geraakt bij de organisatie van de dag van de begrijpelijke communicatie. Hij vertelt er uitgebreid over.

De voorbereiding

Jarno: “Het begon allemaal tijdens één van de 6 – wekelijkse virtuele koffiemomenten met netwerkleden. Daar bespreken we wat er speelt binnen het netwerk en of er bijvoorbeeld nog behoefte is aan begrijpelijke informatie over een specifiek onderwerp. Ook kwam de vraag: Wie zou er mee willen helpen met het organiseren van de dag van de begrijpelijke communicatie? Ik hoefde niet lang te twijfelen en besloot mijn hulp aan te bieden.

Vervolgens moesten er een aantal belangrijke zaken besproken worden. Om te beginnen hadden we bij het opstarten van de organisatie nog te maken met de nodige maatregelen als gevolg van de Coronapandemie. Ondanks dat waren we er als organisatie vrij snel uit de we een live – event wilde en dus geen evenement in de vorm van een Webinar of iets dergelijks. Dit betekende dat we de datum nog een keer naar achteren hebben moeten schuiven in de hoop dat de maatregelen het op de nieuwe datum wel toe zouden laten om in een grote groep bij elkaar te komen. Die nieuwe datum werd 10 mei en de maatregelen lieten het op dat moment gelukkig inderdaad toe om in een grote groep bijeen te komen.

Als de datum dan vast staat moet er natuurlijk nog gekeken worden naar vragen als hoe willen we dat het programma eruit gaat zien? Waar gaan we het organiseren? Hoeveel mensen kunnen we maximaal ontvangen? We hebben daar de nodige Teams en Zoom-meetings over gehad.

Als die vragen dan beantwoord zijn kun je naar een taakverdeling gaan kijken. Zelf heb ik onder andere de taak op me genomen om de NOS als spreker uit te nodigen, ook daar gaat het nodige werk inzitten. Mailen, kennismakingsafspraak realiseren, afstemmen met andere organisatoren hoe het proces loopt en uiteindelijk concrete afspraken maken over wat je van elkaar verwacht. Het is dan wel heel gaaf als je dat voor elkaar krijgt, zeker als je vervolgens hoort dat de NOS als spreker al heel lang op het verlanglijstje van het netwerk staat. Daarnaast heb ik ook de rol van uitnodiging en naamkaartenontwerper op me genomen, allemaal met even veel plezier.

Als laatste moet je het dan nog met elkaar hebben over wie welke rol in kan vullen op de dag zelf. Ik heb uiteindelijk een rol als interviewer mogen vervullen. Ik interviewde sprekers en bezoekers voor de “aftermovie” die je onderaan deze blog kunt bekijken. Ik heb dit mogen doen in samenwerking met het multimedia – team van Pluryn. Ook dat was wederom erg leuk om te doen.

Op de ochtend zelf gingen er nog wel wat vragen door je hoofd. Loopt alles organisatorisch zoals gepland.? Ga ik de interviews die gemaakt moeten worden goed kunnen doen? Hoe zorg ik ervoor dat de (gezonde) zenuwen die ik heb straks niet terug te zien zijn? Uiteindelijk waren het vragen die gedurende de dag steeds meer verdwenen. Ik zat lekker in mijn rol, heb de interviews kunnen maken die ik wilde maken en kan dan ook niet anders dan concluderen dat het een zeer geslaagde dag geweest is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *