Amber Oomen

Naar een visueel vonnis

Door: Amber Oomen van de HAN. Tijdens de dag van de Begrijpelijke Communicatie op 14 april heeft Amber meer verteld over haar onderzoek of visualisaties (beelden) helpen bij het beter begrijpen van een rechterlijke uitspraak.

Tijdens de presentatie heb ik je verteld over het onderzoek ‘Naar een visueel vonnis’. Dat onderzoek doe ik samen met het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en ontwerper Rens de Graaf. 

Uitspraken van een rechter begrijpen

Ons onderzoek gaat over hoe (geschreven) uitspraken van een rechter begrijpelijker kunnen. We hebben daarbij gewerkt volgens de principes van ‘design thinking’. 
Daarbij staat de gebruiker (in dit geval: de lezer) en zijn/haar behoeftes centraal. 

Lezer belangrijke rol in onderzoek

‘Design thinking’ gaat om het begrijpen van de lezer van een rechterlijke uitspraak. Dat betekent dat de lezer een belangrijke rol heeft in ons onderzoek. 
Hoe we dat hebben aangepakt en wat dat heeft opgeleverd, daar heb ik je ik tijdens de workshop meer over verteld. 

Resultaten van het onderzoek

Ook heb ik je de resultaten van het onderzoek laten zien. Helpen visualisaties bij het beter begrijpen van een rechterlijke uitspraak? En welke visualisaties helpen dan? Is het bijvoorbeeld genoeg om de structuur van de tekst visueel te maken? Denk aan duidelijke tussenkopjes of een inhoudsopgave. Of zorgen plaatjes en kleurgebruik voor een nog beter begrip? Wat denk jij? En hoe kun jij de inzichten uit dit onderzoek zelf gebruiken? Daar hebben we het samen over gehad.

Bekijk de presentatie van Amber tijdens de Dag van de Begrijpelijke Communicatie:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *