poppetje die in de war is en iemand die het wel duidelijk heeft

Stemmen is een mensenrecht

Met het netwerk Begrijpelijke Communicatie ondernemen we verschillende acties. Een van deze acties is dat we ons inzetten om de verkiezingen begrijpelijker te maken. Afgelopen week kwam een kleine groep mensen bij elkaar om het hierover te hebben. Hieronder het verslag van deze bijeenkomst. Door: Evita Lammes

Stemmen is een mensenrecht en ook mensen met een beperking moeten zich op een goede -en leuke!- manier kunnen informeren.

Net mocht ik bij een meeting zijn met onder andere vier ervaringsdeskundigen. Onderwerp: hoe kunnen de verkiezingen zo toegankelijk mogelijk worden?

 • Er wordt al een begrijpelijke kieswijzer gemaakt.
 • Er wordt een kieslab georganiseerd waar mensen kunnen oefenen met stemmen.
 • Meerdere zorginstellingen zijn bezig om de partijprogramma’s begrijpelijk te maken.
 • Maar er is een nog een hoop te winnen: zoals kunnen stemmen via de post, begrijpelijke partijprogramma’s van de politieke partijen zelf en één duidelijke plek waar je alle informatie kunt vinden.

Ideeën die voorbijkwamen waren een online meeting van politici waar mensen met een beperking al hun vragen kunnen stellen, een online radioshow of youtube video’s in makkelijke taal. Dat moet toch te regelen zijn?

Iedereen die hieraan kan bijdragen wil ik van harte uitnodigen om contact met me op te nemen.

Evita Lammes – [email protected]

1 gedachte over “Stemmen is een mensenrecht”

 1. Hoi Evita,
  graag kom ik in contact met jullie.
  Afgelopen jaren organiseer ik met buurtorganisatie Sherpa, LFB en Mee een verkiezingsavond voor geinteresseerde mensen met een verstandelijke beperking samen met clienten.
  We hebben daar ervaring opgedaan met werkvormen, en maken ook gebruik van Steffi en andere gespreksvormen.
  Ook hebben we de burgemeester een keer uitgenodigd, om in gesprek te gaan, toen het om gemeentelijke verkiezingen ging, en regelen we stembussen om in te oefenen.

  Hoor graag waar we elkaar kunnen inspireren.
  ps en tevens ben ik met Marian Geling van de Prokkel, aan het aansporen zich met een buddy aan te melden om mee te doen bij de stembureaus.

  groetjes Zina Louter
  [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *