NOS nieuws van de week logo

Wat is NOS Nieuws van de Week?

Een artikel geschreven door Marga van Beusekom en José de Vries van de NOS. Zij komen spreken op de Dag van de Begrijpelijke Communicatie op 10 mei 2022
Onderin dit bericht vind je de tekeningen die gemaakt zijn op 10 mei en de presentatie.

Het NOS Nieuws van de Week is een journaal voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.  Het journaal wordt 1x per week gemaakt. Het duurt ongeveer tien minuten. In het  journaal gebruikt de nieuwslezer eenvoudige taal. Ook praat de nieuwslezer langzamer dan in andere journaals. En de makers leggen vaker iets uit over het nieuws.

Waarom is de NOS gestart met het maken van dit journaal?

De NOS is een publieke omroep, dat betekent dat de NOS er voor iedereen is. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat het nieuws voor iedereen te volgen is. De afgelopen tijd hebben we gepraat met organisaties die zich bezig houden met laaggeletterdheid. Ook hebben we mensen ontmoet die zelf moeite hebben met lezen en schrijven. Dat zijn in Nederland zo’n 1,8 miljoen mensen. Naar aanleiding van die gesprekken hebben we het  NOS Nieuws van de Week bedacht.

Hoe bereikt het journaal deze doelgroep?

Op dit moment worden het NOS Nieuws van de Week vooral verspreid onder leraren en vrijwilligers die taalles geven, bijvoorbeeld op een ROC of in de bibliotheek. Zij bekijken de journaals met hun leerlingen (van alle leeftijden). De NOS onderzoekt hoe de journaals  verder kunnen worden verspreid.  We blijven daarover ook in gesprek met de doelgroep en de mensen die met hen werken. Op die manier hopen we dat de bekendheid van het journaal groter wordt en de mensen bereikt voor wie het bedoeld is.

Waar is het NOS Nieuws van de Week te zien?

Het NOS Nieuws van de Week is te zien op YouTube. Elke woensdagmiddag rond 16.00 uur komt er een nieuwe aflevering online.

https://www.youtube.com/c/NOSNieuwsvandeWeek/videos

In Trouw stond een artikel over het NOS nieuws van de week. Klik op deze link voor het artikel

Op Linkedin hebben we een video geplaatst waarin Astrid Kersseboom vertelt hoe ze het NOS nieuws van de week maakt. Klik op deze link voor onze pagina op Linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *